Neem direct contact op via 06-51412404 of via better-shape@live.nl

Welke vragen zou u zich kunnen stellen voor de aanschaf van een hond?
Welke hond past het meest bij mij?
- Reu of teef, wat zijn de consequenties?
- Een pup of een volwassen hond?
- Een herplaatshond, wat is de leeftijd en de voorgeschiedenis?
- Een rashond, wat zijn de rasgebonden eigenschappen van bepaalde rassen en welke gezondheidsproblemen zijn te verwachten bij bepaalde rassen?
- Vraag aan uw dierenarts, gedragstherapeut of andere eigenaren informatie over het ras dat u op het oog heeft.

Een reu of een teef?
Een teef is vaak wat aanhankelijker en wordt tweemaal per jaar, gedurende ongeveer twee tot drie weken, loops. Een reu is meestal wat groter en sterker en kan dominanter gedrag vertonen. Als ze seksueel actief worden kunnen ze makkelijk weglopen als er een loopse teef in de buurt is, overal tegenaan plassen, voorhuidontsteking krijgen of hyperseksueel gedrag vertonen.

Een oudere hond of een pup?
Wie tijd heeft zelf de hond op te voeden en zindelijk te maken, kan het beste kiezen voor een pup. Dat kost wel de nodige uurtjes, betekent soms schade aan het meubilair (speels bijten) en kan eigenlijk niet zonder de nodige cursussen van baas en hond. Daardoor krijgt u namelijk een onderlinge band en een goed luisterende hond. Wie liever een oudere hond heeft, neemt ook zijn levensgeschiedenis op de koop toe. Een hond uit het asiel/opvang is meestal de goedkoopste manier om aan een 'nieuwe' viervoeter te komen.

Een (rashonden)pup
Rashonden hebben als voordeel dat het gedrag en andere eigenschappen redelijk voorspelbaar zijn, maar ook dat bepaalde erfelijke ziekten vaker bij het ene ras vaker voorkomen dan bij het ander. Kiest u voor een rashond, raadpleeg dan boeken en bekijk welk ras voor u het meest geschikt is. Rasverenigingen vindt u bij het overkoepelend orgaan van de Nederlandse hondenfokkers: de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (http://www.kennelclub.nl). Informeer overigens van tevoren naar de kosten en vraag naar een contract waarin staat aangegeven dat de ouderdieren zijn gecontroleerd op erfelijke afwijkingen en dat u, voor wat betreft de bekende erfelijke afwijkingen binnen het ras, een garantie krijgt. De meeste rasverenigingen kunnen u hier prima mee op weg helpen.

Bij de aanschaf van een zgn. 'bastaard' of niet-rashond moet u het vooral hebben van krantenadvertenties, internet en mond-tot-mondreclame. Vooral dat laatste is belangrijk om na te gaan hoe goed de fokker is en wat de ervaring met de honden van deze man of vrouw is. Het voordeel van een niet-rashond is vaak de prijs: die is lager dan bij de rashonden. Beding hier dat u met het diertje naar de dierenarts mag voordat u tot aankoop overgaat.

Hoe kiest u een fokker?
Ga naar verschillende fokkers voordat zij pups hebben en kijk eens hoe de honden eruit zien, hoe ze op uw bezoek reageren en informeer naar de huisvesting van uw toekomstige pup. Neem uw kinderen mee om te zien hoe de aanwezige honden op uw kinderen reageren, want uw toekomstige pup leert door observatie van de aanwezige honden hoe te reageren op bijv. kinderen. Durf ‘Nee’ te zeggen als u twijfels heeft en ga verder kijken.

Hoe herkent u een goede fokker?
Het grootbrengen en socialiseren van een nest pups is heel veel werk.
Een fokker die 1 nest tegelijk heeft, waar de pups in huis rondlopen, waar de moederhond aanwezig is en waar de pups kunnen kennismaken met kinderen en andere dieren (poezen, konijnen bijv.) benut de eerste socialisatie fase (3 wk -12 wk) goed.
Een zorgzame fokker zal u vragen wat u de hond te bieden heeft en helpt bij het vinden van een hondje dat in uw situatie het beste past.
Een goede fokker laat zijn pups enten, geeft de kopers zoveel mogelijk informatie en stelt ze in de gelegenheid altijd op hem/haar te kunnen terugvallen.